Thursday, January 27, 2011

CUTI-CUTI RUSIAMasjid Qol Sheriff, Kazan. (Credit to Aina Aziz)

Kazan mode punya pasal, tak menjadi semua benda.

Satu entri pun tak dapat disiapkan. Kononnya berazam untuk 'cair'kan kembali otak yang beku gara-gara winter (Stenosis?). Sindrom pasca-peperiksaan memang 'power'!.

Semalam bersemangat menulis. Rasa macam idea mencurah-curah untuk menulis entri berkenaan isu semasa tanah air dan juga tanah bekas komunis ini.

Berita pengeboman di Lapangan Terbang Antarabangsa Domodedovo Mosko, mendebarkan dada. Di awal cuti musim sejuk ini, ramai orang akan keluar dari Rusia yang sangat sejuk ketika ini. Minta Allah jauhkan kami dari bala itu. Saya mengejar mati syahid. Amin Ya Rabb.

Suasana politik di Malaysia pula menyesakkan dada. PRK Dun Tenang bakal berlansung 30 Januari ini, dan selepas ini PRK Merlimau pula akan menyusul. Di Tenang sudah tidak tenang. Bingit dengan isu-isu yang 'busuk' dan reaksi-reaksi melucukan terutamanya bila melihat perangai pemimpin-pemimpin peringkat 'datuk' (baca: BN) ni. Kolot betul pemikiran!

Semoga Allah memberi kemenangan kepada Parti Islam. Baik menang, baik kalah, semuanya dalam pertimbangan Allah Taala.

Saya KIV menulis entri yang 'serius' tu sebab ilmu saya tidak luas. Serius!

Ok, tukar tajuk.

Peruntukan masa satu jam untuk entri baru sebagai denda kerana tidak menyiapkan zadacha (kerja rumah) di atas. Aduh!

Kebangkitan Ummat

Macam-macam hal yang berlaku dalam dunia sekarang ni. Namun yang terbaru, saya sangat terkejut dan kagum dengan berita mengenai kebangkitan rakyat di Tunisia dan Jazirah Arab. Terima kasih kepada sahabat maya saya, Akh Hisyam Ahmad, yang telah 'menduga' saya dengan isu ini.

Saya agak 'ketinggalan keretapi' dalam isu ini. Namun saya ingin juga mengucapkan syabas diatas keberanian mereka menentang regim-regim zalim, diktator, rasuah dan tidak demokratik itu.

Allahuakbar!

Siapa pun akan marah jika ditindas. Kata demokrasi, tetapi kebebasan suara dan hak asasi rakyat disekat.
(Macam sama dengan Malaysia, tapi kenapa rakyat tidak sedar?).

Muhasabah untuk diri sendiri.

Jelajah KazanKremlyovskaya Metro, Kazan. (Credit to Aina Aziz)

Tinggal lagi 8 jam sebelum berangkat ke Kazan (utara Russia). Orang ramai keluar menuju ke tempat yang lebih suam, tapi kami pergi ke tempat yang lebih sejuk. Senyum sahaja la jika ditanya kenapa. Bawa baju tebal-tebal. Full stop.

Perjalanan keretapi yang mengambil masa 24 jam. Mesti bosan.

Nak buat apa? Study? Err... Ok, Man and Boy tulisan Tony Parson sedang menanti untuk dihabis baca dalam selang masa sepanjang percutian. Sudah berkurun pinjam.

Sudah cukup satu jam.
Barang belum kemas satu pun lagi. Baca balik entri sebelum dipost. Apa moral entri kali ni?

Ah! Lepak sudah...

"Tidakkah mereka perhatikan, bagaimana Allah memulai ciptaan kemudian mengulanginya? Sesungguhnya yang demikian itu mudah saja bagi Allah. Katakanlah:'Berjalanlah di muka bumi dan perhatikanlah, bagaimana Allah memulai ciptaan, kemudian Ia mengulangi penciptaan itu sekali lagi. Sesungguhnya Tuhan Berkuasa atas segala sesuatu."
(Ar-Ankabut 29:19-20)
Doakan perjalanan kami selamat. Hanya Allah tempat kami berlindung.

Kazan, here we come!

3 comments: